Tips voor het bijhouden van je administratie

Het correct bijhouden van de administratie is een verplichting die je hebt als ondernemer. Helaas vinden veel ondernemers dit geen leuke verplichting, en besteden er dan ook liever zo weinig mogelijk tijd aan. Toch is het erg belangrijk om je administratie goed bij te houden. Als je je administratie netjes op orde hebt, kun je het namelijk meteen zien als je resultaten een beetje tegenvallen. En in dit geval kun je meteen ingrijpen. In deze blog geven we je een aantal handige tips voor het bijhouden van je administratie.

Momenten inplannen

Veel ondernemers beginnen liever helemaal niet aan de administratie, en stellen dit klusje liever uit. Maar het uitstellen van je administratie kan je geld kosten. Zo kun je bijvoorbeeld boete krijgen als je je belastingaangifte te laat indient en moet je langer op je geld wachten als je geen aanmaningen stuurt. Daarom is het belangrijk om je administratie tijdig bij te werken. Plan dus vaste momenten in om je administratie bij te werken. Als je hier elke week een uurtje aan werkt, voorkom je dat je aan het einde van de maand een hele dag aan je administratie moet werken. Reserveer dus elke week een uur voor je administratie in je drukke agenda. Ook zijn er bepaalde deadlines die je in je agenda kunt zetten, zoals de btw-aangiften, het overmaken van salaris en het indienen van je aangifte inkomstenbelasting.

Netjes sorteren

Voor een goede administratie is het ook belangrijk om alles netjes te sorteren. Houd bijvoorbeeld je werk- en privézaken goed gescheiden. Dit zorgt voor overzicht en werkt een stuk fijner. Sorteer ook je facturen altijd netjes op datum. Sla alles op met de juiste datum, zodat je snel de juiste factuur kunt vinden wanneer je hiernaar op zoek bent. Je mag je administratie digitaal bewaren, maar zorg er wel voor dat je alles overzichtelijk opslaat. Maak dus verschillende mappen aan waarin je de juiste documenten kunt plaatsen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan facturen, offertes, contracten, urenregistratie, kasboek, bankboek en inkoop- en verkoopboek.

Administratie laten controleren of hulp inschakelen

Het is helemaal niet gek als je niet alles weet wat te maken heeft met de administratie. Er zijn allerlei lastige regels en wetten die lang niet elke ondernemer kent of snapt. Daarom is het verstandig om hiervoor een expert in te schakelen. Je kunt je administratie laten controleren door een accountant, en deze kan er ook voor zorgen dat je geld bespaart. Ook voor vragen kun je terecht bij een accountant. Zo hoef je je administratie niet compleet uit te besteden, maar wordt je toch ondersteund door een expert. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een accountant in Roosendaal.